‘’GÖZ ARDI EDİLMEMESİ GEREKEN MİNERAL’’ MAGNEZYUM « Cadde News – Gündem – Dünya – Ekonomi – Spor – Teknoloji – Magazin

2 Haziran 2023 - 02:12

‘’GÖZ ARDI EDİLMEMESİ GEREKEN MİNERAL’’ MAGNEZYUM

Gün içinde yaşadığımız kas kramplarının, yorgun, bitkin ve depresif olmamızın sebeplerinden birinin belki de pek aklımıza gelmeyen magnezyum eksikliğine bağlı olabileceğini düşündünüz mü?

‘’GÖZ ARDI EDİLMEMESİ GEREKEN MİNERAL’’  MAGNEZYUM
Son Güncelleme :

07 Ocak 2023 - 9:19

Gün içinde yaşadığımız kas kramplarının, yorgun, bitkin ve depresif olmamızın sebeplerinden birinin belki de pek aklımıza gelmeyen magnezyum eksikliğine bağlı olabileceğini düşündünüz mü?

Magnezyum (Mg) vücudumuzda bulunan en önemli 11 mineral arasından miktar bakımından 4 ncü sırada gelir. Emilimi ince bağırsaklardan olup böbreklerden de atılır. Magnezyumun büyük bir oranı kemik dokuda az bir bölümü de yumuşak dokuda ve kanda bulunur. Kas iskelet sistemi, damar sistemi ve beyin gelişimi için oldukça önemli olan magnezyum; sayısız enzim aktivitesine de katılarak hücre düzeyinde büyük bir öneme sahiptir. Magnezyum kasın gevşemesinden ve damarların elastikiyetinden sorumludur. Özellikle spor yapan bireylerde magnezyum alımı spor sonrası ağrıların ve krampların giderilmesinde oldukça önemlidir. Klinik gözlemler kadınlarda regl döneminden 1 hafta kadar önce alınacak magnezyum takviyesi ile regl sancılarını bir miktar azalttığını göstermiştir.  Yine yapılan klinik gözlemlerde yeterli miktarda alınan magnezyum uyku kalitesini, uyku dalma problemlerini ve ruh halini iyileştirdiği görülmüş. Magnezyumu vücudumuzda üretemediğimizden dolayı  tam tahıllı besinler, süt, bitter çikolata, çiğ badem, fındık, kabak çekirdeği,avokado, muz,ıspanak, kuru baklagiller gibi gıdaların yanı sıra toprak kalitesinin azaldığı ve gıdaların yetersiz kaldığı  günümüz şartlarında ilaç takviyelerinden de magnezyum eksiklikliği tamamlanabiliyor.

Magnezyum Eksikliği?

Dünya sağlık örgütünün verilerine göre magnezyumun günlük alımı kadınlarda 360mg, erkeklerde ise 420 mg’dır. Bu düzeyler altında alındığında ise eksiklik oluşacak ve çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilecektir. Bunların başında yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, diyabet, alzheimer hastalığı ve uyku problemleri geliyor. Yapılan çalışmalarda ise yoğun ve tekrarlayan migren tipi baş ağrıları düşük magnezyum seviyeleri ile ilişkilendirilmiş.

Magnezyum eksikliği kimlerde görülür?

Gebelerin ve emziren annelerin özellikle doğal sürecinde süt üretimine bağlı olarak magnezyum seviyelerinde eksiklik sıklıkla görülebilir. Bunun yanı sıra yetersiz ve yanlış beslenen kişiler, alkol ve sigara kullananlarda, karaciğer ve böbrek hastalıklarında, şeker hastalarında, idrar söktürücü ilaç kullananlarda ve ileri yaşlarda eksiklik görülebilir.

Hangi Magnezyum?

Daha çok dokularda bulunduğundan kan düzeyini en doğru şekilde tespit etmek ancak hücre içi (erirosit) seviyesine bakılması ile mümkündür.

Magnezyumun çeşitli formları mevcuttur ve her biri ayrı sebepler için kullanılır.

Magnezyum glisinat en iyi emilimi olan formudur. Kas kramplarında, Adet öncesi sancı, uyku bozuklukları, fibromiyalji ve anksiyetede etkilidir.

Magnezyum malat kronik yorgunluk da tercih edilir. İnsülin direncini düşürmede etkilidir.

Magnezyum sitrat yan etki olarak ishalin en sık görüldüğü tipidir. Şiddetli kabızlık şikâyetlerinde tercih edilebilir.

Magnezyum l-treonat Alzheimer hastalarında tercih edilen formdur, uyku kalitesini artırmada ve hafızayı güçlendirmede etkilidir.

Magnezyum N-Asetil taurinat hücre içi magnezyum seviyesini hızlıca artırır, migren ataklarının sayısını ve şiddetini azaltır.

Magnezyum hidroksit  ise kabızlık tedavisinde etkilidir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.