RESTORASYONU TAMAMLANAN ŞEYH NEVRUZ CAMİİ’Yİ YENİDEN İBADETE AÇILD « Cadde News – Gündem – Dünya – Ekonomi – Spor – Teknoloji – Magazin

2 Mayıs 2024 - 14:57

RESTORASYONU TAMAMLANAN ŞEYH NEVRUZ CAMİİ’Yİ YENİDEN İBADETE AÇILD

RESTORASYONU TAMAMLANAN ŞEYH NEVRUZ CAMİİ’Yİ YENİDEN İBADETE AÇILD
Son Güncelleme :

13 Ekim 2023 - 15:03

Kadim şehir Üsküdar da bir camii daha restore edilip vatandaşların ibadetine açıldı.

Üsküdar’ın Çengelköy Mahallesinde bulunan ve üç farklı yapıdan oluşan Şeyh Nevruz Camii yenileme çalışmaları tamamlandı ve vatandaşların ibadetine açıldı.

Açılışa Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Yusuf Ziya Yılmaz, Vedat Demiröz, Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, eski bakanlar Veysel Eroğlu ve Nurettin Nebati ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Restorasyon projesi kapsamında caminin yapısı, mimarisi ve süslemeleri özgün haliyle yenilendi. Ayrıca caminin bahçesi de düzenlenerek yeşillendirildi.

“TARİH VE ŞEHİR BİLİNCİNİ GÜÇLENDİRİYORUZ”

Açılışta konuşan Başkanı Hilmi Türkmen, ‘’Tarihimize, mimarimize, İstanbul’un hatıraların, ecdadın emanetlerine sahip çıkmaya devam ediyoruz. Bu cami semtimizin güzel yapılarından biri… Ne zaman yapılmış tam bilmiyoruz ama 19. Yüzyılın izlerini taşıyor. Cami cumhuriyet döneminde epey bir süre metruk kalmış. 1985 yılında hayırsever Çizmeci Ailesi tarafından onarılmış ve yeniden cemaatine kavuşmuş. Burası tarihi açıdan da önemli bir nokta.. Biraz ilerimizde 2. Abdülhamit’in yaptırdığı Çengelköy İlkokulu var. Hacı Hanım Çeşmesi var. Burada tarihin nabız seslerini duyuyoruz. Üsküdar’ın dört yanı böyle. Şeyh Nevruz Camii’nin birkaç önemli özelliği var. Onlardan biri İstiklal Marşımızın yazan büyük şair Mehmet Akif Ersoy’un bir dönem burada itikafa (inziva) çekildiği bilgisi.. Mehmet Akif Ersoy’un bu günlerde İstiklal Marşımızın bir bölümünü burada yazdığı rivayet ediliyor. Sizler çok iyi biliyorsunuz. Türkiye’nin dört bir yanındaki Kurtlar Vadisi izleyicilerinin de resmini görseler hemen tanıyacakları bir cami bu. Ömer Baba karakterinin müezzinlik yaptığı bir cami… Böyle de bir şöhreti var. Camimizin restorasyonunu bu açıdan sadece bir yapı yenileme olarak görmüyoruz. Eskimiş duvarları güçlendirme işi değil sadece betondan, kirişten, ahşaptan ibaret bir inşaat işi olarak da bakmıyoruz. Biz bu camileri restore ederek tarih bilincimizi, şehir bilincimizi güçlendiriyoruz.’’ dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.