MÜRACAATLAR SONUÇLANMAYA DEVAM EDİYOR « Cadde News – Gündem – Dünya – Ekonomi – Spor – Teknoloji – Magazin

29 Nisan 2024 - 19:13

MÜRACAATLAR SONUÇLANMAYA DEVAM EDİYOR

MÜRACAATLAR SONUÇLANMAYA DEVAM EDİYOR
Son Güncelleme :

11 Kasım 2023 - 8:12

 

Kamuoyunda EYT ( Emeklilikte Yaşa Takılanlar) olaraktan bilinen ve 01.03.2023 tarihinde 7438 sayılı kanunla yasalaşan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun ile 08.09.1999 ve öncesinde sigorta girişi olması şartıyla 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan sigortalılar ilgili kanundan faydalanabilecek ve emekli olabilecektir. Kanunun yayınlanması ile birlikte yoğun bir müracaat süreciyle birçok vatandaşımız Sosyal Güvenlik Merkezlerimize elden veya e-Devlet üzerinden müracaatlarını yapmış mevcut müracaatların %90’nının işlemleri ilgili Sosyal Güvenlik Merkezlerimizce tamamlanmış ve başvuru sahiplerinin aylık bağlama işlemleri tamamlanmıştır.

Henüz emekli aylığı bağlanmamış olan vatandaşlarımızın müracaat tarihini takip eden aybaşı itibari ile emeklilikten kaynaklı tüm hak ve yükümlülükleri aylık talebi reddedilmediği sürece devam etmekte olup, aylık bağlama işleminin sonuçlanmasını müteakip geriye dönük hak ettikleri maaş ödemeleri birikmiş olarak ödenecektir.

Emeklilik müracaatı henüz sonuçlanmayan ve İşlemleri devam eden vatandaşlarımızın genel durumları incelendiğinde birçok iş yerinde çalışması olan ve bazı hizmetleri hizmet dökümü’ne yansımayan, kendi işyerinden 4/a kapsamında sigortalı olup 2019/9 sayılı genelge ile Bağkur kapsamında sigortalı olması gereken ve geriye dönük prim aktarma işlemleri devam eden, halen muhtelif Kurumlarla yazışması devam eden, tescil kayıtlarında hatalar olan vatandaşlarımız olduğu görülmektedir.

Tüm SGK personeli bu sürecin başından beri mesai mefhumu gözetmeden bir an önce henüz aylık bağlama işlemleri sonuçlanmamış vatandaşlarımızın iş ve işlemleri tamamlamak için özveriyle görev yapmaktadır.  İlgili kanunun tekrar Milletimize hayırlı olmasını diler, bu kapsamda veya diğer şartlarla emekli olan/olacak vatandaşlarımıza sağlık ve sıhhatle bir emeklilik yaşamı dilerim.

 

Bu arada yeni yılda emekli olacaklara ait alıntı bir bilgi; “Merkez Bankasının son TÜFE beklenti anketi olan yıllık TÜFE %68,01 gerçekleşir ise memur ve memur emeklisi maaş zammı %52,19 olacak, SSK ve BAĞ-KUR emekli maaş zammı ise %40,28 olacaktır.

Buna göre de 2024 yılında emekli olan SSK ve Bağ-Kurlular yaklaşık %3,5-4 kadar daha yüksek emekli maaşı alabilecektir. Kıdem tazminat tavanı da  %52,19 oranında yükselecektir. %10 artış olabilmesi için yıllık TÜFE’nin %78’i geçmesi gerekiyor. (Alıntı Murat Özdamar)

Kalın Sağlıcakla…

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.