Güney Kore'de eski Devlet Başkanı Yoon hakkında görülen temyiz duruşmasında, özel yetkili savcılık ekibi, müebbet hapis cezasına yapılan itiraz üzerine idam cezası talep etti. Yoon, geçtiğimiz Şubat ayında sıkıyönetim ilan ederek "ayaklanmaya liderlik etmekten" suçlu bulunmuş ve müebbet hapse mahkum edilmişti. Savcılık, alt mahkemenin verdiği bu cezanın hafif kaldığını ve eski liderin anayasal düzeni yerle bir etme girişiminin affedilemez bir suç olduğunu savunuyor.
Savcılık ekibinden bir üye, idam cezası verilmesi konusunda herhangi bir tereddüt yaşanmaması gerektiğini vurgulayarak, "İdam cezasına karşı öne sürülebilecek en güçlü argüman, olası bir hatalı hüküm ihtimalidir. Ancak bu davada böyle bir ihtimale yer yok." ifadelerini kullandı. Eski Devlet Başkanı Yoon'un anayasaya bağlı kalmak için yemin etmesine rağmen askerleri sahaya sürdüğünü belirten savcılık, bu eylemin ülkeyi 40 yıl geriye götürmeye çalışan, anayasal düzeni yıkıcı bir girişim olduğunu dile getirdi. Ülkede idam cezasının fiilen uygulanmıyor olmasının, bu cezanın verilmesine engel teşkil etmemesi gerektiği de savcılığın argümanları arasında yer aldı.
Güney Kore ceza hukukuna göre, bir ayaklanmanın elebaşına verilebilecek cezalar arasında idam, müebbet hapis ve ağır iş yükü olmaksızın müebbet hapis bulunuyor. Uluslararası Af Örgütü, Güney Kore'yi Aralık 1997'den bu yana hiçbir idam cezasının infaz edilmemesi nedeniyle "fiilen idam cezasını kaldırmış" ülkeler kategorisinde değerlendiriyor. Eski Devlet Başkanı Yoon, 3 Aralık 2024'te "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş, ancak Ulusal Meclis'in kararı kaldırması üzerine geri adım atmak zorunda kalmıştı. Ardından 14 Aralık 2024'te Ulusal Meclis tarafından azli istenen Yoon, geçici olarak görevden uzaklaştırılmış ve Anayasa Mahkemesi'nin 4 Nisan 2025 tarihli kararıyla görevinden alınması onaylanmıştı.
Kaynak: TRT Haber (CaddeNews AI Derlemesi)


Yorumlar (0)
İlk yorumu siz yapın.