İspanya Senatosu, Başbakan Pedro Sanchez hükümeti ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında sağlanan stratejik dostluk anlaşmasını reddetti. Sağcı Halk Partisi (PP) ve aşırı sağcı Vox partisinden 142 senatörün ret oyu kullandığı oylamada, iktidardaki Sosyalist Parti'den 106 senatör lehte oy verdi. Bu kritik oylamanın, Senato'ya oldukça yakın bir mesafede bulunan Kraliyet Sarayı'nda Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İspanya Kralı 6. Felipe ve Kraliçe Letizia'nın katıldığı resmi akşam yemeği sürerken gerçekleşmesi dikkat çekti.
Temelleri ilk olarak Ocak 2023'te Barselona'da atılan ikili anlaşma, daha önce İspanya Temsilciler Kongresi ile Fransa Ulusal Meclisi ve Senatosu tarafından onaylanmıştı. Ancak İspanya Senatosu'nda mutlak çoğunluğu elinde bulunduran muhalefetteki Halk Partisi, metindeki özel bir düzenlemeye karşı çıktı. İtiraz edilen madde, iki ülke hükümetlerinden bir üyenin, en az üç ayda bir karşı tarafın bakanlar kurulu toplantısına katılımını öngörüyordu.
İspanya yargısının, Macron'un Madrid ziyaretinden hemen önce anlaşmanın anayasaya uygun olduğunu teyit etmesine rağmen Senato'dan geçen ret kararı, diplomatik süreçte beklenmedik bir engel oluşturdu. Fransa'nın Avrupa genelinde Almanya, İtalya ve Polonya ile de benzer kapsamda ikili anlaşmaları bulunurken, İspanya bu tür stratejik ortaklıkları yalnızca sınır komşuları olan Portekiz ve Fas ile yürütüyor.
Kaynak: TRT Haber (CaddeNews AI Derlemesi)


Yorumlar (0)
İlk yorumu siz yapın.