$ USD:48,8629
€ EUR:56,1398
£ GBP:65,4260
Gram Altın:6.865,97
CaddeNews Logo
Haberler/Dünya+/ABD Kongresi'nden İsrail'e Kritik Mesaj: 2,8 Milyar Dolarlık Silah Satışı Bloke Edildi

ABD Kongresi'nden İsrail'e Kritik Mesaj: 2,8 Milyar Dolarlık Silah Satışı Bloke Edildi

CN
Caddenews tarafından yayınlandı
19 Eylül 2026, 20:00 yayınlandı 19 Eylül 2026, 20:43 güncellendi
ABD Kongresi'nden İsrail'e Kritik Mesaj: 2,8 Milyar Dolarlık Silah Satışı Bloke Edildi

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nin kıdemli Demokrat üyelerinden Jeanne Shaheen, İsrail'e yapılması planlanan 2,8 milyar dolarlık önemli bir silah satışını engelleme kararı aldı. The Hill gazetesinin edindiği bilgilere göre, bu önemli adım, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonları ve işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistin topraklarındaki artan şiddet olaylarına ilişkin ABD Kongresi'ndeki derin endişeler nedeniyle atıldı.

Haberde, Senatör Shaheen ve bazı Demokrat Kongre üyelerinin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin Gazze'de yol açtığı toplu sivil kayıplar, Suriye'ye yönelik bombardımanlar ve Batı Şeria'da Filistinlilerin topraklarını gasbeden yerleşimcilerin şiddet eylemleri karşısında "endişeleri gidermek için hiçbir adım atmamış olmasından büyük hayal kırıklığı duyduğu" belirtildi. Söz konusu silah paketi, Gazze Şeridi'ndeki ölüm oranlarını artırma potansiyeli taşıyan, her biri bir ton ağırlığında 40 bin bombayı içeriyor. Daha önce, eski ABD Başkanı Joe Biden yönetimi döneminde de benzer silah sevkiyatlarının İsrail'e gönderilmesi engellenmişti.

ABD yasalarına göre, Senato Dış İlişkiler Komitesi'ndeki kıdemli konumu gereği Shaheen, belirli bir miktarın üzerindeki silah satışlarını durdurma yetkisine sahip bulunuyor. Bu gelişme, yalnızca Senato ile sınırlı kalmadı. ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi üyesi Gregory Meeks de geçtiğimiz günlerde İsrail'e yönelik bu askeri satışın durdurulması yönünde bir karar aldığını kamuoyuna duyurmuştu. Meeks, Netanyahu hükümetinin ABD tarafından sağlanan silahları "uluslararası insani hukuk ve ABD yasalarına uygun şekilde kullanıp kullanmayacağı" konusunda ciddi şüpheleri olduğunu ifade etmişti. Bu kararlar, İsrail'in bölgedeki eylemlerine ilişkin ABD Kongresi'ndeki artan muhalefeti gözler önüne seriyor.

Kaynak: TRT Haber (CaddeNews AI Derlemesi)

Bu haberi paylaş

Yorumlar (0)

İlk yorumu siz yapın.

Bir Yorum Bırakın

Bot Doğrulaması: 0 + 0 = ?