
Herkes tarafından bilinen metaforik bir anlatımla ‘’unutkanlığa iyi gelen’’ vitamin B12 aslında nedir?
Vitamin B12 Eksikliği
Vücudumuzdaki birçok kritik sisteme katkıda bulunan bu vitamin özellikle DNA sentezi sırasında folik asitle beraber çalışıyor ve amino asitlerin geri emiliminde önemli rol oynuyor. Sinir hücrelerimizin etrafında bulunan myelin kılıf adı verilen ve sinir iletimini hızlandırmakla vazifeli yapının sentezinde görev alıyor. Ayrıca magnezyum ve çinko gibi minerallerin fonksiyonlarında görev aldığından B12 eksikliğinde bu iki mineralinde eksik olma ihtimali artıyor. B12 eksikliğine en büyük sebep emilim bozuklukları olmakla birlikte yetersiz ve vegan, vejeteryan türü dengesiz beslenme büyük rol oynuyor. Bunun yanı sıra gen mutasyonları, mide ilaçları, metformin içeren şeker ilaçlarının kullanımı ve mide meliyatları sonrası da eksiklik görülebiliyor.
Vitamin B12 eksikliğinde neler olur?
Birçoğumuz tarafından bilindiği üzere unutkanlığın ve hafıza kaybının en önemli sorumlusu B12 vitaminin eksikliği. Fakat bu vitaminin eksikliğinde kansızlık, saç dökülmesi, ellerde ayaklarda uyuşma karıncalanma, ağız ve dilde yaralar, kalp çarpıntısı, çabuk yorulma, kaslarda güçsüzlük, uykusuzluk, konsantrasyon bozukluğu ve özellikle 65 yaş üstü insanlarda depresyona meyil gibi vücudumuzda bir çok problemler ortaya çıkıyor.
Vitamin B12 eksikliğinin tedavisi
Eczanelerden alınacak B12 takviyeleri ile basitçe tedavi edilebiliyor. Gıda takviyelerinde özellikle aktif form olan metilkobalamin kısa sürede etkisini gösteriyor. Fakat emilim bozukluğu olan kişilerin B12 takviye hapları kullanımı işe yaramadığından dolayı iğne formlarını kullanması tavsiye edilir. Göz ardı edilip uzun süre tedavi edilmediğinde geri dönüşsüz çok ciddi başka hastalıklara da sebep olabiliyor. Özellikle son zamanlarda yapılan çalışmalar alzheimer, parkinson gibi rahatsızlıklarının B12 vitaminin alımına dikkat edilmesiyle erken yaşta önüne geçilebileceğini ortaya koydu.