DİYABETLİ BİREYLERİN TATİL PLANLAMASI « Cadde News – Gündem – Dünya – Ekonomi – Spor – Teknoloji – Magazin

27 Mart 2023 - 23:46

DİYABETLİ BİREYLERİN TATİL PLANLAMASI

DİYABETLİ BİREYLERİN TATİL PLANLAMASI
Son Güncelleme :

22 Temmuz 2022 - 19:06

Önümüz Kurban Bayramı, hemen ardından da birçok aile tatile çıkmayı planlıyor. Bayramlar ve uzun tatillerin birlikte olduğu dönemlerde kronik hastalığı olan bireylerin, özellikle de diyabet hastalarının tatil planlamasına daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

Öncelikle bayramların sevdiklerimizle bir araya gelmek için bir fırsat olduğu unutulmamalı, bu fırsatı sağlıklı ve keyifli şekilde değerlendirebilmek için günlük beslenme planının dışına çıkılmamalıdır. Özellikle bayram ziyaretleri sırasında ikram edilen şekerleme ve tatlılar beslenme düzenini bozmak için oldukça cezbedicidir.

Evden uzakta geçirilecek tatiller ve uzun seyahatlerde, hastaların tedavilerini sürdürecek yeterli miktarda ilacının veya insülinin yanlarında olduğundan emin olmaları gerekir. İnsülinlerin taşınırken soğuk zinciri (2-80C) koruyacak önlemlerin alınması çok önemlidir. Ancak insülin kalemi ya da kartuş içindeki insülinler oda sıcaklığında (22-250C) 3-4 hafta saklanabilmektedir. Ayrıca hastanın yanında şeker ölçüm cihazının ve yeterli miktarda stripin olması gerekir. Uçak, otobüs gibi araçlarla seyahat edilecekse diyabet ilaçlarının bagajda değil, hastanın yanındaki çantada bulundurulması kaybolma, aşırı sıcak veya soğuğa maruz kalmaya bağlı zayi olma gibi risklere karşı önleyicidir. Çünkü başka bir şehirde veya ülkede yeniden ilaç temin etmek kolay olmayacaktır.

Uzun süren yolculuklar sırasında düzensiz beslenme nedeniyle kan şekerinde dalgalanmalar görülebilir. Kan şekerinde ani düşme (hipoglisemi) riskine karşı özellikle Tip I diyabetli bireyler yanlarında kan şekerini hızlıca yükseltecek basit şeker içeren besinler (kesme şeker, kuru üzüm, bisküvi vb) ile glukagon enjektörleri bulundurmalıdır. Ayrıca beraber seyahat ettiği kişilere hipoglisemi durumunda ne yapılması gerektiğini anlatmalıdır. Yolculuklarda hareketsiz kalmak ve stresli durumlar kan şekerinin aşırı yükselmesine neden olabilir. Yolculuklardaki molalarda kısa yürüyüşler yapmak ve yeterli sıvı tüketmek bu durumun önlenmesinde yararlı olacaktır. Kan şekerinin 4-6 saat aralıklarla izlenmesi ve insülin dozlarının buna göre ayarlanması gerekir. Eğer tatil yorucu aktiviteleri içeriyorsa vücudun ekstra enerji ve kalori harcaması olacağından hipoglisemi riski oluşturacağı bilinmeli ve insülin dozu gözden geçirilmelidir. Seyahat öncesinde diyabet eğitim hemşiresinden rehberlik almak, kan şekeri yönetiminde dikkat edilecek konuları aydınlatmak açısından önemlidir.

Diyabetli bireylerde ayak bakımı çok önemlidir. Diyabete bağlı gelişebilecek sinir hasarları, hastaların ayaklarında oluşabilecek zedelenmeleri fark edememelerine neden olmaktadır. Ayrıca bu bireylerde yaraların iyileşmesi de gecikmektedir. Plajda, doğada çıplak ayakla gezilmemesi, her akşam ayakların kontrol edilmesi, ayakkabı ve çorap seçiminde konfora, terlemeyi önleyecek pamuklu ürünlerin seçimine dikkate edilmesi gerekmektedir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.